Solvent Baskı
Solvent baskı, dış mekan reklamcılığında kullanılan çabuk kuruyan ekonomik baskı tekniğidir. Branda,oneway vision,cephe giydirmede kullanılır. Solvent baskı kaliteli sonuçlar veren bir baskı tekniğidir. Özellikle pvc malzemeden yapılan branda baskı, oneway vision,folyo baskı gibi dış mekan reklamı ürünleri imalatında yaygın olarak kullanılmaktadır. Solventler içerdikleri ağır kokulu zehirli uçucu gazlar (voc) içerdiklerinden ötürü iç mekan baskısında kullanımı mümkün değildir.
Solvent Baskı İmalatı Nasıl Yapılır?
Tasarımı yapılan baskı materyali basılmak için solvent baskı makinesine gönderilir. Solventli baskıda pigment adı verilen renklendirici maddeyle solvent karıştırılmıştır. Solventli baskı sayesinde baskı oldukça kalıcı olmaktadır. Özellikle brandalar gibi plastik malzemeler ve billboard baskılar yapılırken reklamcıya büyük avantajları ve kolaylıkları sunmaktadır. Baskı esnasında uçucu madde plastiğin önünde erir ve böylece boya ya da renklendiriciler solvent uçtuktan sonra malzeme üzerine yapışarak kalıcı olur. Solvent baskının 5 yıla kadar ömrü vardır.
Dijital Baskının Avantajları
Günümüz iş dünyasında hem ticari faaliyet alanları genişlemiş hem de kişilerin ihtiyaçları değişmiş ve artmıştır. Kurumsal firmalar reklamlarını, logolarını, afişlerini, fotoğraflarını, kartvizitlerini bir materyale bastırmak ihtiyacı duymaktadır. Dijital baskı sayesinde düşük fiyata, kaliteli baskı elde edilebilmektedir. Teknoloji insan hayatını kolaylaştırmaktadır, iş hayatının neredeyse her bölümü dijitale evrilmiştir. Baskı sistemleri de teknolojiye ayak uydurmuştur. Artık büyük ya da küçük hacimli az yahut çok sayıda tasarımın baskısını yapmak oldukça kolaydır.
Dijitalden önce matbaa insanların hayatına girmiş ve ekonomik, toplumsal, kültürel alanda bir çok değişikliğe neden olmuştur. Dijitalden önce geleneksel baskı teknikleri kullanılmaktaydı. Buna en büyük örnek ofset baskıdır. Ofset baskı günümüzde hala etkin bir şekilde faydalanılmaktadır. Kurumunuz için en doğru tercihi yapabilmek için dijital baskı ve ofset baskı hakkındaki detayları öğrenmek gerekmektedir. Bu iki baskı tekniğinin arasındaki farklar nelerdir ve hangisi tercih edilmelidir sorularının yanıtlarına yazımızdan erişebilirsiniz. Bu bilgiler ışığında projeniz için ihtiyacınız olan en doğru baskı tekniğini seçebilirsiniz.
Dijital Baskı İmalatı
Dijital baskı, bilgisayarda programlar aracılığıyla (Adobe Photoshop, Corel, Indesign gibi) yapılan tasarımların (poster, logo, afiş broşür gibi) çeşitli materyallere basılması işlemine denir. Gelişen teknoloji sayesinde eski baskı sistemlerine göre daha çok avantajı vardır. Kısa sürede kaliteli baskılar elde etmek mümkündür. Baskı makineleri yardımıyla istenilen grafik, broşür, afiş, tasarım, poster direkt baskı malzemelerinin üzerine basılabilir.
Kullanıcılar kolay baskı sayesinde numune olarak baskı yapabilir, ardından tasarımda değişikliklere gidebilirler. Reklam, işletmelerin sürekliliği için olmazsa olmazdır, reklamın yapılabilmesinde de baskının önemli bir rolü vardır. Elde edilen ürünün kaliteli olması gerekmektedir. Her ne kadar dijital ortamlarda yayınlanan afişler, reklamlar popüler olsa da baskı ihtiyacı hala sürmektedir. Basılı ürünlere hala ihtiyaç duyulmaktadır.
Solvent Baskı Kullanım Yerleri Nelerdir?
Solvent baskılar, branda, delikli branda (mesh baskı), oneway vision delikli folyo, cephe fiydirme,cam giydirme, araç giydirme uygulamalarında sık olarak kullanılmaktadır.
Solvent Baskının Avantajları Nelerdir?
- Çabuk kuruyan baskı ürünüdür. Su bazlı boya tekniklerinden daha dayanıklıdır (uv baskı hariç)
- Solvent baskı makinesi iyi seçilirse bazı baskıların ihtiyaç duydukları laminasyona gerek kalmaz,
- Ucuz bir baskı tekniğidir.
- Pvc türü folyo,branda,oneway vision uygulamalarında mükemmel sonuçlar ve kalıcı baskı sağlar.
- Solvent baskıda düşük enerji tüketimi vardır. Çünkü su bazlı baskı yapan makineler kurutma için daha çok enerjiye ihtiyaç duyarlar.
- Dış mekan uygulamaları için en ok tercih edilen baskı tekniğidir.
Solvent Baskının Dezavantajları Nelerdir?
- Yalnızca dış mekan reklamcılığında kullanabilirler.
- İçerdikleri bileşiklerden ötürü ağır koku bırakırlar ve bu yüzden iç mekan baskıda kullanılamazlar.
- Solvent baskıların mürekkebi aşırı derece yanıcıdır, bu yüzden her dış mekan ortamlarında kullanılamaz.
- Solvent baskılar havayı kirleten zararlı bir baskı türüdür.
- İnsan sağlığına ciddi zararları mevcuttur.
Leave a Comment