Ankara İş Güvenliği Uyarı Levhaları
Ankara İş güvenliği levhaları, isg mevzuatlarına göre üretilmekte dekota,alüminyum,pvc vb sert levhalara uv baskı makinesiyle basılmaktadır. Ankara İş güvenliği levhaları renklerine göre ve amacına göre ayırabiliriz. Renklerine göre levhalar 5 kısımda incelenir. Kırmızı, sarı, mavi, yeşil ve flüoresan turuncu renklerindedir. Her bir rengin temsil ettiği uyarılar farklıdır. Ayrıca bu levhaları amacına göre 6 farklı kolda da inceleyebiliriz. Ankara İş Güvenliği Uyarı Levhaları ihtiyaçlarınız için 333 Reklam olarak modern baskı makinelerimiz ve tecrübeli ekibimizle hizmetinizdeyiz. İnsanların hangi sektör içerisinde olursa olsun fark etmez, çalıştıkları zaman dilimi içerisinde kendilerini güvende hissetmeleri oldukça büyük bir öneme sahip. Çünkü insanlar çalışma yaptıkları alanda güvenli olduklarını hissettikleri zaman bu durum onların verimlerini de ciddi oranlarda arttırıyor.
Ankara İş Güvenliği Levhaları Nelerdir?
Bunlar yasaklayıcı levhalar, emredici levhalar, yangın levhaları, acil çıkış levhaları, uyarıcı levhalar ve genel maksatlı levhalardır. Yasaklayıcı ve yangın levhaları kırmızı renkte, emredici levhalar mavi renkte, uyarıcı levhalar sarı renkte ve genel maksatlı levhalar ise; kırmızı, yeşil, sarı renklerde olabilir.
Ankara İş Güvenliği Levhaları İmalatı Nasıl Yapılır?
Ankara iş güvenliği levhaları pleksi malzemeye uv baskı, alüminyum sac malzemeye uv baskı, lazer kazıma veya gravür kazıma, dekota üzerine uv baskı, pvc tersten uv baskı şeklinde üretilmektedir.
Ankara İş Güvenliği Uyarı Levhaları İmalatı Firması Size Nasıl Yardımcı Olur?
Geçmiş dönemlere bakıldığı zaman iş güvenliği konusunda insanların karşılarına çıkmakta olan çalışmalar oldukça sınırlıydı. Böyle olunca da ister istemez ortaya oldukça ciddi sorunlar çıkabiliyordu. Şimdilerde ise bu konuda oldukça farklı çalışmalar yapılmaya başladı. Var olan çalışmalar neticesinde ise iş güvenliği uyarı levhaları ve iş güvenliği konusunda oldukça etkili çözümlerin ortaya çıkmasını sağladı.
Firmalar da var olan kanunlar ve kendi bünyelerinde çalışmakta olan kişilerin çok daha verimli bir ortamda çalışmalarını sağlamak için iş güvenliği uyarı levhaları ile alakalı incelemeler yapmaya başlıyorlar. Genel itibari ile hazırlanmakta olan levhalar incelendiği zaman ilk dikkat çeken şey, görenleri kendine çekmeyi başarması geliyor. Dikkatleri üzerine çekmeyi başaran özel renkler ile hazırlanmakta olan bu levhalar ile beraber firmaların çalışma koşulları ve dikkat edilmesi gereken konular ile alakalı bilgiler net olarak elde edilmiş oluyor. Her ne kadar geçmiş dönemlerde bu konu ile ilgili çalışmalar yapmakta olan isimleri sayısı az olsa da günümüzde artık firmaların karşılarına daha öncesinde olmadığı kadar farklı çalışmalar çıkmaya başlamış durumda.
Böyle olunca da gerekli konuların üzerinde dikkatli bir şekilde durulması sonrasında iş güvenliği uyarı levhaları istenildiği gibi hazırlanabiliyor. Firmaların bu aşamada dikkat etmeleri gereken en önemli şeylerden bir tanesi, konusunda yeterli oranda uzmanlığa sahip olan isimler ile çalışmak olmalı. Bu isimler firmaların iş güvenliği konusunda isteklerini net bir şekilde bilecek ve buna göre de çalışmalar yapıyor olacaktır.
Ankara İş Güvenliği Tabelası
İş güvenliği tabelası oluşacak iş kazalarını engellemek amacıyla üretilen uyarı ikaz ürünüdür. Bu levhalar dekota, pvc veya alüminyum sac üzerine baskı yapılması ile üretilmektedir. İş güvenliği tabelası için kullanılacak malzeme çoğunlukla dekota olmaktadır. Dekota düşük maliyetli olması ve dış koşullara dayanıklı yapısından ötürü sıkça tercih edilmektedir. İş güvenliği tabelası baskısında uv baskı tekniği kullanılmaktadır. Uv baskı sayesinde dekota, pvc veya alüminyum malzeme üzerindeki baskı solmaz ve uzun yıllar dayanıklılığını sürdürür.
İş güvenliği tabelası, logolu olarak da üretilebilen bilgilendirici ve uyarı niteliği taşıyan ürünlerdir. İş güvenliği tabelası tasarımı isg mevzuatlarında belirlenmiş simge,resim ve yazılar ile oluşturulur. İş güvenliği tabelasında firmanızın logosu ve iletişim bilgileri de yer alabilmektedir.
İş yerlerinde güvenliğin sağlanması, yasalarla belirlendiği şekilde işverenin sorumluluğundadır. Dünyada ve ülkemizdeki sanayileşmeye, teknolojik gelişmelere paralel olarak, iş yerlerinde çalışan kişilerin güvenliği de önem kazanmıştır. İş güvenliği levhaları, iş ve dış mekanlarda çalışanların kişilerin güvenlikleri için büyük bir öneme sahiptir. İş güvenliği levhaları, herkesçe fark edilebilecek boyutlarda, görülebilecek yerlere asılan, tehlike uyarı ve ikaz levhalarıdır. Hemen her ülkedeki yasal mevzuat zorunluluklarına göre, öncelikle çalışan sağlığını korumak ve ziyaretçi güvenliğini sağlamak üzere, iş yerlerinde kullanılan bu levhaların üzerinde uyarı ve ikaz sözcükleri yanında, dikkat çekici renkler ve logo bulunması da çok önemlidir. İş güvenliği tabelası üzerinde genel kabul gören ve üniversal sembolleri vardır. Bunların olması iş sahasındaki veya iş yerindeki tehlikelere aşina olmayan birisi için, yazılı uyarıların daha kısa sürede algılanmasını sağlayacaktır. Uluslararası güvenlik sembolleri bulunan bu levhalar sayesinde, iç ve dış mekanlarda çalışan kişiler ve iş yerinde bulunan ziyaretçiler tehlikelere karşı “evrensel” bir dille ikaz edilmiş olacaktır.
İş Güvenliği Tabelasını Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
İş yerinizde iş güvenliği tabelası kullanmanın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- İş güvenliği tabelası üzerindeki yazıyı kolaylıkla okuyamayan eğitimsiz bir kişinin dahi logodan uyarının ciddiyetini anlayabilmesinin sağlanması.
- Uluslararası sembollerin logo içinde kullanılmasıyla, dilinizi bilmeyen yabancıların da olası tehlike durumunu anlamasının sağlanması.
- Logo’da işaret edilen tehlikenin, çalışan ya da ziyaretçi kişiye uyarıyı anlama konusunda yardımcı olurken, uyarıdaki tehlikeli hareketleri yapmaması için hızlı bir çekince yaratması veya konuyla ilgili önlem almasının sağlanması.
- Levhalar üzerinde sadece uyarı sözcüklerinin olması yetmeyebilir, logo kullanımıyla kişilerin özellikle görsel olarak da uyarılması, bu sayede iş güvenliği için tedbirli davranışların yüzdesinin arttırılmasının sağlanması.
- İş yerinde kullanılan iş güvenliği levhaları sayesinde, tehlike anında veya acil durumlarda çalışanın, panik olmadan nasıl davranması gerektiğini kolaylıkla anlamasının ve durumu kontrol altında tutmasına yardımcı olunması.
- Meslek hastalıklarının, kaza ve yaralanmaların yüksek riskli olduğu iş yerlerinde yazılı uyarıların yanı sıra, mutlaka iş güvenliği levhalarının kullanılması da, kişileri görsel (psikolojik) olarak da etkileyerek, tehlikeli davranışlardan çekinerek, tehlikelere karşı önlem almalarını hatırlatarak, meslek hastalıklarının, kaza ve yaralanmaların olası risk yüzdesini azaltılmasında faydalı olacaktır.
İş Güvenliği Tabelası Nerelerde Kullanılabilir?
- İş güvenliği tabelası, iş yerinde çalışan kişilere ve o anda ortamda bulunan herkese güvenli bir ortam yaratılması açısından işyeri ve ev içi çalışanların güvenliği için kullanılabilir. Özellikle yabancı personel çalıştıran işverenlerin ilk tercihi iş güvenliği tabelası olmalıdır.
- Çalışılan makina ve teçhizat üzerinde kullanım sırasındaki olası tehlikeleri belirtmek için, ayrıca tehlike ve yaralanma anında makine ve teçhizatın en güvenli şekilde nereden kapatılacağıyla ilgili yolu gösteren iş güvenliği tabelaları kullanılabilir.
- Özellikle yabancı ülkelere ihracat yapan firmaların ürünün paketlenmesi, nakliyesi ve kullanımı konusunda uyarı ikaz levhaları kullanmaları önemli bir incelik olacaktır.
- Çalışanların olası tehlikelere ve görülebilecek zararlara karşı korunmasını gerektiren durumlarda veya kaza anında ilk olarak alınacak önlemler, ilkyardım, kurtarma, acil çıkış yolları hakkında bilgilendirmek için kullanılabilir.
- Çok uluslu şirketlerde can kaybı veya yaralanma riski olduğunu belirtilmesi için, iş güvenliği levhaları kullanılması özellikle önerilmektedir.
- Özellikle tehlikeli ve yanıcı madde, preparat, malzeme ve ürünlerin üretimi, paketlenmesi ve nakliyesi için yapılan her türlü çalışmada iş güvenliği tabelasının kullanılması önemlidir.
- Ürün veya kişilerin uluslararası deniz, hava ve kara taşımacılığında güvenliğinin korunması ve olası tehlikelere karşı uyarmak için iş güvenliği tabelasının kullanılması da önem arz etmektedir.
İş Güvenliği Tabelası Çeşitleri Nelerdir?
- Ekipman, makine ve teçhizat levhaları
- Koruyucu kıyafet zorunluluğu levhaları
- Risk tehlikesi levhaları
- Çıkış ve yönlendirme levhaları
- Sektörel levhalar (örnek: sanayi üretimi, yapı işleri, maden, sağlık, lojistik sektörü vb.)
Bunun dışında endüstride, tehlikeli makineyle, elektrikle çalışma; yanıcı, patlayıcı maddelerle çalışma ya da kimyasallarla çalışma durumlarında, çalışanı ve ortamda bulunan herhangi bir kişiyi uyarmak için uyarı ve ikaz levhaları bulunması avantajlıdır.
İş Güvenliği Tabelasını Niçin Kullanmalıyız?
Ayrıca işverenler, üretim ve depolama bölgelerindeki kaldırma, istifleme ve nakil cihazlarıyla ilgili de tedbirler alınması için iş güvenliği levhaları bulundurmalıdır. Her türlü konuda iş güvenliği tabelasını tercih edilmesi tehlikeli durumlar için ivedi bilgilenme ve önlem alma kolaylığı sağlayacaktır.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre işverenin iş yerinde bulunan herkesin güvenliği için, iş güvenliği tabelası bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kanun ve yönetmelik kapsamındaki her türlü uyarı, ikaz ve güvenlik levhalarını üretme ve tedarik etme konusunda firmamız yılların deneyimine sahiptir. İş yerlerindeki kaza ve yaralanmaların önlenmesi amacıyla uv baskı kalitesiyle iş güvenliği tabelasının imalatını yapan firmamız sektörde öncü firmalardan biridir.
Toptan veya perakende olarak dilediğiniz malzemede metal, pvc veya dekota levha çeşitleriyle standart veya istenilen boyutlarda üretim yapabilmekteyiz. Her ülkeden şirketinize gelecek çalışan ve ziyaretçiler için en anlaşılır ve uluslararası standartlar çerçevesinde firmamız uyarı ve ikaz levhası üretebilmektedir. Firmamız 333 Reklam, sektörle ilgili olarak dünyadaki güncel gelişmeleri de çok yakından takip etmektedir. Bu nedenle firmamız siz saygıdeğer müşterilerimize güncel ürünler, güvenilir ve yüksek kaliteli üretim, zamanında teslimat, satış öncesi ve sonrası müşteri hizmet sunmaktan onur ve mutluluk duymaktadır.
Ankara İş Güvenliği Uyarı Levhaları Nerelerde Kullanılır?
İş güvenliği uyarı levhalarının kullanımlarındaki temel amaç; burada olan ya da gelecek olan kişilerin güvenliklerinin en üst düzeyde sağlanmasının hedeflenmesidir. Birbirinden farklı konular ile alakalı hazırlanmakta olan uyarı levhaları denildiği zaman firmaların büyük bir kısmının aklına öncelikli olarak acil çıkış ve ilkyardım tabelaları geliyor.
Firmalar tarafından iş güvenliği uyarı levhaları konusunda yapılacak olan araştırmaların sonrasında da görülebileceği üzere her bir uyarı levhası çeşidinin farklı özellikleri bulunuyor. Bu aşamada önemli olan şey ise ne tarzda bir uyarı levhasının hazırlanmasını istendiğini belirlemek oluyor. Ancak tüm levhalarda önemli olan şey başarılı renk ve boyut seçimi oluyor. Gerekli olan detayların tamamının üzerinde dikkatlice durulması sonrasında ise oldukça kısa süreler içerisinde uyarı levhaları ile alakalı çalışmalar yapılmış oluyor. Sonrasında ise sıra bu levhaların belirli yerlere takılması geliyor. İş güvenliği uyarı levhalarının mümkün olduğu kadar tam olarak görülebilecekleri yerlere takılması oldukça önemlidir. Böylece levhaları görecek olan kişiler gerekli önlemleri alacak, güvenli bir iş alanı ortaya çıkacaktır.
İş Güvenliği Uyarı Levhası İmalatı Nasıl Yapılır?
İş güvenliği konusu insanların çalışmakta olan alanlarında sağlıklı bir şeklide burada zamanlarını geçirmeleri oldukça büyük bir öneme sahiptir. Geçmiş dönemlerde bu konuda yapılmakta olan çalışmaların aksine günümüzde artık insanların çok daha iyi bir şekilde çalışabilmesi adına iş güvenliği konusunda birbirinden farklı çalışmalar yapılmaya başlanmış durumda. İş güvenliği uyarı levhaları ise oldukça eski dönemlerden beri sıklıkla kullanılmakta olan levhalar arasında kendine yer bulmaktadır. Bu levhalara bakıldığı zaman öncelikli olarak görülen şeylerin başında, dışarıdan bakıldığı zaman oldukça dikkat çekici renkler ile özel olarak hazırlamıştır. Bundan dolayı da firmalar kendi isteklerini en iyi şekilde yerine getirebileceğine inandıkları ürünleri seçerek bunları kullanabiliyorlar.
Şimdilerde iş güvenliği uyarı levhaları konusunda deneyim sahibi olan kişiler ile iletişime geçmenin sonrasında ortaya çıkartılacak olan levhalar ile beraber sağlıklı bir çalışma alanında yer alacak, bununla beraber çalışmanın yapılmış olacağı yere gelecek olan kişilerin güvenli olması adına da gerekli uyarılar yapılmış olacaktır. Hazırlanmakta olan bu levhaların her birinin farklı özelliği bulunmaktadır. Dolayısıyla bu levhalar arasından seçimler yapılırken öncelikli olarak levhaların özelliklerinin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bilindiği üzere uyarı levhalarına bakıldığı zaman görülebileceği üzere bunların her biri farklı iş yerlerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Dikkatli şekilde hazırlanacak olan bu tabelalar ile beraber artık güvenli alanlar oluşturmak daha öncesinde olmadığı kadar kolay olacaktır.
İş Güvenliği Uyarı Levhalarının Avantajları Nelerdir?
Yalnızca çalışanlar değil aynı zamanda işin yapılmış olduğu alana gelecek olan kişilerin güvenliklerini en yüksek düzeyde sağlamak adına kullanılmakta olan uyarı ikaz levhaları, bütün her yerde aynı anlamlara gelmektedir. Böylece dışarıdan biri geldiği zaman bile oldukça kolay bir şekilde uyarıları anlamış olacaktır. Yangın ile mücadele işaretleri kare ya da dikdörtgen şekilde hazırlanmaktadır. Burada kırmızı zemin üzerine beyaz piktogramlar kullanılır. Beyaz kısımlar ise işaret alanının en az %50’sini kapsamak zorundadır. Acil çıkış ve ilk yardım işaretleri de yine aynı şekilde dikdörtgen ya da kare bir şekilde hazırlanmaktadır. Burada ise yeşil zeminin üstüne beyaz piktogram kullanılır.
Yasaklayıcı olarak kullanılacak iş güvenliği uyarı levhaları ise daire şeklinde beyaz zeminin üzerine siyah piktogram, kırmızı çerçeve ile diyagonal çizgiler kullanılır. Kırmızı olan kısımlar ise işaret alanının en az %35’lik kısmını kapsamaktadır. Emredici işaretler de yine daire şeklinde hazırlanır. Bu esnada ise mavi zeminin üstüne beyaz piktogram kullanılır. Mavi kısımlar da işaret alanının en az %50’sini kapsar. Uyarı işaretleri ise üçgen şeklindedir. Sarı zeminin üstüne siyah piktogram ve siyah çerçeve kullanılır. Belirli standartlara uygun tarzda hazırlanacak olan bu çerçeveler ile beraber çalışma alanlarında arzu edilmiş olan yüksek güvenlik düzeyi hazırlanmış olacak. Ve bunun sonucunda da yapılacak olan işler tam anlamıyla gönül rahatlığı ile gerçekleştirilecektir.
Ankara İş Güvenliği Levhası Tasarımı Nasıldır?
İş güvenliği levhaları; kırmızı, sarı, mavi, yeşil ve bazen flüoresan turuncu renkleri kullanılmaktadır.
Kırmızı renk levhalar yasaklayıcı, tehlike alarmı veren ve yangınla mücadele ekipmanları için kullanılan levhalarda kullanılır. Yasaklayıcı levhalar; daire şekilli, zemin rengi beyaz ve üzerine siyah renkli bir piktogram, çerçeve rengi kırmızı ve diyagonal yani çapraz çizgi şeklinde olmalıdır. Ayrıca kırmızı renkli kısım levha alanın en az %35’ini kaplamalıdır. Yasaklayıcı levhalarda yasak belirten ya da sadece belirtilen şeylere izin olan levha çeşididir. “Üzerine oturmak yasaktır, yük asansörüdür insan binemez” yasaklayıcı levhalara örnek verilebilir. Tehlike alarmı levhaları ise o an bir olay gelişmekte ise yapılması gereken şeyleri belirtir düzeneği durdurmanız, kapatmanız istenir. Yangınla mücadele ise “yangın hortumu, yangın söndürücü, yangında su kullanma” gibi ekipmanların yerini gösteren, nasıl kullanıldığını ve ne olduğunu anlatan levhalardır. Kırmızı üzerine beyaz piktogramlı, kare veya dikdörtgen şekilli levhalardır. Kırmızı renk levhanın en az %50’sini kaplamalıdır.
Sarı renk iş güvenliği levhaları ise uyarı levhalarıdır. Üçgen şekilli, siyah çerçeveli olurlar. Sarı renk bir zemin üzerindeki piktogramlar siyahtır. Levhanın en az %50’si sarı renk olmalıdır. Dikkatli ol, önlem al, kontrol et, tehlike gibi ikazlarda bulunan levhalardır.
Mavi renkli levhalar zorunluluk işaretlerini gösterir. Bu levhalar daire şeklinde, mavi renk zemin üzerine beyaz renk piktogramlı ve yine mavi rengin ilgili levhanın en az %50’sini kaplaması istenmektedir. Galoş giymenizi, baret takmanızı veya maske takmanızı zorunlu kılar.
Yeşil levhalar ise acil kaçış, ilk yardım işareti ve tehlike yok anlamlarda kullanılırlar. Bu levhalar dikdörtgen veya kare şeklinde, yeşil renk zemin üzerine beyaz renkte piktogram olmalıdır. Yeşil renk işaret alanının en az %50’sini kaplamalıdır. Yeşil renk iş güvenliği levhalarına göz duşunun bulunduğu yerlerde, revirlerin yakınında, toplanma noktalarına götüren yol üzerinde rastlanır.
Flüoresan turuncu ise emniyet işaretleri haricinde sarı yerine kullanılabilir. Özellikle ise doğal görüşün zayıf olduğu yerlerde dikkat çekici olduğu için kullanılır.
Ankara İş Güvenliği Levhaları Nasıl Kullanılmalıdır?
İş güvenliği levhaları tehlike cisimlerin ve özel tehlike arz eden yerlerin yakınına ve genel tehlike olan yerlerin girişine konulmalıdır. Levhalar katlanmaz özellikte olmalıdır. Göz seviyesinde, aydınlatması iyi yapılmış erişimi kolay ve görünür olmalıdır. Levhaların önünde çok eşya bulundurup görülmesinin engellenmemesi gerekmektedir. Bulunulan ortamda eğer doğal ışık yoksa flüoresanlı renkleri kullanmalı ya da ortam yapay ışıklarla aydınlatılmalı. Ayrıca piktogramlar karışık olmadan temel ayrıntıları içermelidir. Levhalar kullanılacağı ortama uygun (hava koşulları, darbe vb. ) malzemeden yapılmalıdır. Ayrıca İş güvenliği levhalarının işlevini yerine getirebilmesi için temizliği ve bakımı yapılması gerek görülüyorsa değiştirilmelidir. Levhalar katlanmaz özellikte olmalıdır.
İş Güvenliği Levhaları iş kazalarının önüne geçmek için üretilen bilgilendirici niteliği taşıyan uyarı ve ikaz levhası ürünüdür. İş güvenliği tabelası da denilmektedir. İş güvenliği levhası baskısında kullanılacak renkler, resimler veya simgeler uluslar arası standartlarla belirlenmiştir. İş güvenliği levhalarında sarı, kırmızı veya mavi zemin üzerinde beyaz veya siyah yazı veya metin olur. Bu renkler yasaklayıcı, uyarıcı veya bilgilendirme niteliğine göre düzenlenmektedir.
İş Güvenliği Levhaları Nedir?
Günümüz teknolojisinde teknolojinin artması ile birlikte irili ufaklı şirket, fabrika, şantiye alanları, hastaneler, kamu alanları dahil çoğu yerde İş güvenliği levhaları bulunmaktadır. İş güvenliği levhaları sadece işçiyi değil kuruluşun da güvenliğini sağlamaktadır. Her iş yerinde olması gereken bu levhalar iş yerinin ne işle uğraştığına göre değiştirmektedir. Levhaların insanların rahatça görebileceği yerlerde ve dikkat çekici simgelerle birlikte olmasına dikkat edilmelidir.
İş Güvenliği Levhaları Niçin Kullanılır?
İş yerlerinde levha kullanımı can ve mal kaybına sebep olmamak, işçiyi kazalardan uzak tutmak ve olası bir kazanın önüne geçerek iş yerinin cebini düşünen bir sistemdir. Sonucu ölümle sonuçlanabileceği gibi, iş kazaları işçileri sakat bırakabilir. Hatta iş yerinizi tamamen kaybedecek sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. İş yerinizde levha bulundurarak işçilerinizi, kendinizi, iş yerinizi güvenli bir ortama dönüştürebilirsiniz. Bu levhaları kullanmak aynı zamanda iş yerinizde ISG tedbirlerini almanıza yardımcı olur. Bu levhaların kullanılmaması halinde birçok ceza ile karşılaşabilirsiniz. Dolaylı yollardan da olsa İş güvenliği levhalarını sağlamak (araç-gereç) iş yerinin görevlerindendir.
Örnek verilecek olursa herhangi bir olay anında işçileri tahliye etmek ve güvenli bir bölgeye ya da toplanma noktasına götürmek gerekmektedir. Bunun için ayrılan yerin ise toplanma noktası olduğunu belirten bir levha asılması gerekmektedir. Acil çıkış levhaları veya toplanma alanına götürecek olan levhalar asarak işçiye yön verilmelidir. Ayrıca işverenin, işçileri bu konuda eğitmesi gerekmektedir.
6331 numaralı kanunun 5.maddesi gereğince İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinin 6.maddesinde işveren risk analizi sonucuna göre iş yerindeki risklerinin giderilemediği veya istenilen derecede azaltılamadığı durumlarda iş güvenliği levhalarını bulundurmak zorunluluğu vardır.
6331 numaralı kanunun 7.maddesi gereğince ise işverenlerin işçileri yönetmeliğinin esaslarınca bilgilendirmesi gerekmektedir. Bu güvenlik levhalarının anlamlarının öğretilmesi ve bu levhalara bağlı olarak nasıl davranmaları gerektiği öğretilmelidir. Yine 6331 numaralı kanun gereğince yönetmeliğin 12.maddesince bu davranış biçimleri ve levha anlamları yazıya dönüştürülerek kopyaları işçilere dağıtılmalıdır.
İş güvenliği levhaları yaptırılırken işçilerin fikri alınmalıdır. İş sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde işçilerin görüşünün alınması açıkça belirtilmiştir. Tüm bu kanunların yerine getirilmemesi durumunda iş yerine para cezaları verilmektedir. Bu para cezaları iş yerinde çalışan işçi sayısına göre ( 10’dan az çalışanı olan, 10-49 çalışanı olan, 50’den fazla çalışanı ) artmaktadır. Yine bu işçi sayıları içerinde ise az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak ayrılmaktadır. Para cezaları ilk önce çalıştırılan işçi sayısına sonra da tehlikesine göre verilmektedir.
İş Güvenliği Levhası Nasıl Yapılır?
İş güvenliği levhaları alüminyum, pvc, dekota veya pirinç levha üzerine uv baskı yapılarak üretilmektedir.
İş güvenliği levhalarını renklerine göre amacına göre ayırabiliriz. Renklerine göre levhalar 5 kısımda incelenir. Kırmızı, sarı, mavi, yeşil ve flüoresan turuncu renklerindedir. Her bir rengin temsil ettiği uyarılar farklıdır. Ayrıca bu levhaları amacına göre 6 farklı kolda da inceleyebiliriz. Bunlar yasaklayıcı levhalar, emredici levhalar, yangın levhaları, acil çıkış levhaları, uyarıcı levhalar ve genel maksatlı levhalardır. Yasaklayıcı ve yangın levhaları kırmızı renkte, emredici levhalar mavi renkte, uyarıcı levhalar sarı renkte ve genel maksatlı levhalar ise; kırmızı, yeşil, sarı renklerde olabilir.
İş Güvenliği Levhası Renkleri Nelerdir?
İş güvenliği levhaları; kırmızı, sarı, mavi, yeşil ve bazen flüoresan turuncu renkleri kullanılmaktadır. Kırmızı renk levhalar yasaklayıcı, tehlike alarmı veren ve yangınla mücadele ekipmanları için kullanılan levhalarda kullanılır. Yasaklayıcı levhalar; daire şekilli, zemin rengi beyaz ve üzerine siyah renkli bir piktogram, çerçeve rengi kırmızı ve diyagonal yani çapraz çizgi şeklinde olmalıdır. Ayrıca kırmızı renkli kısım levha alanın en az %35’ini kaplamalıdır. Yasaklayıcı levhalarda yasak belirten ya da sadece belirtilen şeylere izin olan levha çeşididir. “Üzerine oturmak yasaktır, yük asansörüdür insan binemez” yasaklayıcı levhalara örnek verilebilir.
Tehlike alarmı levhaları ise o an bir olay gelişmekte ise yapılması gereken şeyleri belirtir düzeneği durdurmanız, kapatmanız istenir. Yangınla mücadele ise “yangın hortumu, yangın söndürücü, yangında su kullanma” gibi ekipmanların yerini gösteren, nasıl kullanıldığını ve ne olduğunu anlatan levhalardır. Kırmızı üzerine beyaz piktogramlı, kare veya dikdörtgen şekilli levhalardır. Kırmızı renk levhanın en az %50’sini kaplamalıdır.
Sarı renk iş güvenliği levhaları ise uyarı levhalarıdır. Üçgen şekilli, siyah çerçeveli olurlar. Sarı renk bir zemin üzerindeki piktogramlar siyahtır. Levhanın en az %50’si sarı renk olmalıdır. Dikkatli ol, önlem al, kontrol et, tehlike gibi ikazlarda bulunan levhalardır.
Mavi renkli levhalar zorunluluk işaretlerini gösterir. Bu levhalar daire şeklinde, mavi renk zemin üzerine beyaz renk piktogramlı ve yine mavi rengin ilgili levhanın en az %50’sini kaplaması istenmektedir. Galoş giymenizi, baret takmanızı veya maske takmanızı zorunlu kılar.
Yeşil levhalar ise acil kaçış, ilk yardım işareti ve tehlike yok anlamlarda kullanılırlar. Bu levhalar dikdörtgen veya kare şeklinde, yeşil renk zemin üzerine beyaz renkte piktogram olmalıdır. Yeşil renk işaret alanının en az %50’sini kaplamalıdır. Yeşil renk iş güvenliği levhalarına göz duşunun bulunduğu yerlerde, revirlerin yakınında, toplanma noktalarına götüren yol üzerinde rastlanır.
Flüoresan turuncu ise emniyet işaretleri haricinde sarı yerine kullanılabilir. Özellikle ise doğal görüşün zayıf olduğu yerlerde dikkat çekici olduğu için kullanılır.
İş Güvenliği Levhaları Nasıl Kullanılmalıdır?
İş güvenliği levhaları tehlike cisimlerin ve özel tehlike arz eden yerlerin yakınına ve genel tehlike olan yerlerin girişine konulmalıdır. Levhalar katlanmaz özellikte olmalıdır. Göz seviyesinde, aydınlatması iyi yapılmış erişimi kolay ve görünür olmalıdır. Levhaların önünde çok eşya bulundurup görülmesinin engellenmemesi gerekmektedir. Bulunulan ortamda eğer doğal ışık yoksa flüoresanlı renkleri kullanmalı ya da ortam yapay ışıklarla aydınlatılmalı. Ayrıca piktogramlar karışık olmadan temel ayrıntıları içermelidir. Levhalar kullanılacağı ortama uygun (hava koşulları, darbe v.b. ) malzemeden yapılmalıdır. Ayrıca İş güvenliği levhalarının işlevini yerine getirebilmesi için temizliği ve bakımı yapılması gerek görülüyorsa değiştirilmelidir. Levhalar katlanmaz özellikte olmalıdır.
Leave a Comment